Ο κόλιανδρος (ή κορίανδρος, coriander) είναι ένα από τα συνηθέστερα μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε, ότι ο κόλιανδρος βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ινδικό πιάτο! Γι’ αυτό, άλλωστε, και η μυρωδιά του ξυπνά σε πολλούς όμορφες αναμνήσεις ενός ινδικού γεύματος!

Τον κόλιανδρο το συναντάμε τόσο στην κανονική του –φρέσκια – μορφή όσο και αποξηραμένο σε σπόρους ή σκόνη.

Ο φρέσκος κόλιανδρος μοιάζει φαινομενικά τον γνωστό μας μαϊντανό και έχει βαθύ , αλλά ευχάριστο και γλυκό χαρακτηριστικό άρωμα. Στην ινδική κουζίνα χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ψιλοκομμένος σαν γαρνιτούρα σε πολλά πιάτα.

Ο κόλιανδρος σε σπόρους χρησιμοποιείται στη μαγειρική ατόφιος, αλλά –επειδή συχνά είναι δυσάρεστος στην κατανάλωση – αφαιρείται μετά την Παρασκευή του φαγητού.

Εναλλακτικά χρησιμοποιείται ο αποξηραμένος κόλιανδρος σε σκόνη, που, αποτελεί, επίσης, βασικό συστατικό των περισσότερων μειγμάτων μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *