Το κοτόπουλο biryani είναι μία πολύ γνωστή , παραδοσιακή συνταγή που απαντάται τόσο στην Ινδία όσο και στο Πακιστάν και περιλαμβάνει ρύζι και κοτόπουλο.

Τα μυστικά της είναι δύο: πρώτον , το ταυτόχρονο ψήσιμο του ρυζιού και του κοτόπουλου στη γάστρα και δεύτερον, το σωστό μαρινάρισμα του κρέατος από την προηγούμενη.

Υλικά:

700 γρ φιλέτο στήθος κοτόπουλου
3 φλ ρύζι basmati
3 κ.σ. garam masala
2 καυτερές πράσινες πιπεριές
1 κ.γ. κοφτό κουρκουμά σε σκόνη
1 μέτρο κρεμμύδι
1 κ.γ. κοφτό σαφράν ή κρόκο κοζάνης
50 ml γάλα
Λίγο λάδι

Παρασκευή:

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια, το αλείφουμε με το γκάραμ μασάλα και τον κουρκουμά , προσθέτουμε τις πιπεριές και το αφήνουμε για 12-24 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.

Ζεσταίνουμε το γάλα και τοποθετούμε μέσα το σαφράν.

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι σκέτο (προσθέτοντας αλάτι) μέσα σε νερό για 5’.

Κόβουμε το κρεμμύδι, το σωτάρουμε με το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το κοτόπουλο αλατισμένο χωρίς να αφαιρέσουμε τη μαρινάδα. Μαγειρεύουμε μέχρι να ασπρίσει το κρέας και να είναι μισοψημένο.

Σε μία γάστρα τοποθετούμε, από πάνω το ρύζι και περιχύνουμε με το μείγμα σαφράν. Καλύπτουμε και ψήνουμε για 30’ (ανάλογα με το φούρνο μας) σε υψηλή θερμοκρασία.

4 comments

  1. Ayto einai poly dyskolo gia thn Eva 🙂 Kati pio eykolo den yparxei? Na mhn symperilmbanei kopsimo, pshsimo, sotarisma. Epitrepetai to brasimo se nero xwris ladi, anakatema mexri 2 fores to poly (parapanw mperdeyetai)…
    ayta kai na mhn lerwnei poly thn katsarola 🙂

    1. χαχα…… δεν είναι κανείς καλός σε όλα.
      Το συγκεκριμένο πιάτο, αλλωστε, έχει από τις πιο δύσκολες τεχνικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *