To madras είναι ίσως η πιο διάσημη ινδική συνταγή και σίγουρα, για πολλούς, το πρώτο πιάτο που τους έρχεται στο μυαλό , όταν ακούν τη λέξη ‘ινδικό’. Καυτερό (πολύ), σπιρτόζικο και ιδιαίτερο , το madras είναι μία πρόκληση ακόμα και για τους φανατικούς της ινδικής κουζίνας, αφού κάθε μπουκιά μοιάζει να σε ‘εκτοξεύει’…

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι Ινδοί περηφανεύονται ότι ‘μόνο ένας Ινδός μπορεί να αντέξει το αυθεντικό madras’!

Εμείς σας παρουσιάζουμε εδώ μία συνταγή αρκετά κοντά στην αυθεντική, αλλά και σχετικά προσαρμοσμένη (και πάλι καίει πολύ, προσέξτε!) στους….αμάθητους γευστικούς αδένες μας.

Να τονίσουμε ότι το παραδοσιακό madras φτιάχνεται με αρνί, αλλά και το κοτόπουλο πάει στο μείγμα χάρμα, αφού το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πιο τρυφερό και λιγότερο λιπαρό. Μπορείτε , επίσης, να το φτιάξετε με μοσχαράκι. Σε πολλές συνταγές μπορεί να συναντήσετε τη σάλτσα madras με τομάτα, αλλά αυτό είναι απλά μια μόδα και απέχει από την παράδοση.

Τέλος, να τονίσουμε ότι το πιάτο αυτό είναι πολύ βαρύ και λογω της έντονης παρουσίας σκόρδου και κρεμμυδιού –που παραδοσιακά μπορεί να είναι σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ό, τι εδώ- αλλά και σκέτο ‘μπουρλότο’ από άποψη πικάντικης γεύσης!

Υλικά:

1 στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κυβάκια
700 ml γάλα καρύδας
7 πράσινες πιπεριές τσίλι
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.σ. garam masala
5 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια
Λίγο λάδι
Αλάτι

Παρασκευή:

Ανακατεύουμε τον κουρκουμά και τη μισή ποσότητα του garam masala , αλείφουμε με το μείγμα τα κομμάτια κοτόπουλο και αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 15’.

Στο μίξερ πολτοποιούμε το σκόρδο με 1 κ.σ. λάδι.

Στην κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, που έχουμε προηγουμένως κόψει σε λωρίδες, προσθέτουμε τις πιπεριές, το garam masala και, τέλος, τον πολτό σκόρδου. Αφήνουμε για 1’ περίπου –ανακατεύοντας συνεχώς- και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Αφήνουμε το κρέας να σωταριστεί και να θωρακιστεί απ’όλες τις πλευρές.

Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και σιγοβράζουμε , ανακατεύοντας τακτικά. Μετά από 15’ περίπου προσθέτουμε και ½ ποτήρι νερό. Ρίχνουμε αλατάκι κατά βούληση και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύομε συχνα –το γάλα καρύδας κολλάει εύκολα- και σκεπάζουμε. Θα μας πάρει γύρω στα 35’-40’, από τη στιγμή που θα μπουν όλα τα υλικά. Μόλις δούμε το κρέας μας να είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρεματος, εάν διαπιστώσουμε ότι η σάλτσα δεν αρκεί για το μαγείρεμα, προσθέτουμε λίγο νερό.

Για να είναι ετοιμο το φαγητό μας θα πρέπει το κρέας να είναι ψημένο και η σάλτσα ελάχιστη.

Tip: για πιο έντονο αποτέλεσμα μπορούμε να πολτοποιήσουμε τις πιπεριές τσίλι μαζί με το σκόρδο, αντί να της προσθέσουμε απλά στο μαγείρεμα. (Προσοχή………..καίει!!!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *