O κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι πιθανότατα το νούμερο ένα σε χρήση μπαχαρικό της ινδικής κουζίνας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μία ρίζα, ωχρού κίτρινου χρώματος (εξ ου και η ελληνική και αραβική ονομασία της ), η οποία αποξηρένεται και τρίβεται , έτσι ώστε να έλθει σε μορφή σκόνης και να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό.

Ο κουρκουμάς δε χρησιμοποιείται τόσο για τη γεύση και το άρωμα του –που είναι έτονα – όσο για το ‘ζεστό’ χρώμα που προσδίδει στα φαγητά στα οποία περιλαμβάνεται. Είναι, θα λέγαμε, ένα φυσικό food coloring!

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ινδοί έχουν έμφυτη μία ιδιαίτερη αγάπη για τα έντονα χρώματα , κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στη μαγειρική όσο και στην εμφάνιση των παραδοσιακών πιάτων τους. (Σπανια λοιπόν θα δείτε ένα ινδικό ρύζι – λευκό, όπως παντού- να κραταει αυτό το σύνηθες χρώμα προσφερόμενο σε ένα ινδικό δείπνο. Σε αυτήν την περίπτωση το ρυζι θα έχει και άλλες αποχρώσεις από τα πρόσθετα υλικά και μπαχαρικά, που θα το κάνουν πολύχρωμο!)

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα μείγματα curry , στα οποία και δίνει το χαρακτηριστικό βαθύ κίτρινο χρώμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *