OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην όμορφη πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι φίλοι μας οι Σέρβοι (ειρήσθω εν παρόδω , ένας πολύ ανοιχτόκαρδος και εξαιρετικά φιλόξενος λαός) αγαπούν πολύ την ασιατική κουζίνα και την τιμούν δεόντως!

Πιο συγκεκριμένα, στο Βελιγράδι μπορεί κανείς να συναντήσει , απλά και μόνο περπατώντας σε κάποια μεγάλη λεωφόρο ή σε κάποια γειτονιά, κινέζικα μαγαζάκια που προσφέρουν νόστιμο, γρήγορο και εξαιρετικά φθηνό φαγητό για τους περαστικούς! Εμείς πέσαμε πάνω σε τρία από αυτά, εντελώς τυχαία και χωρίς κανέναν προγραμματισμό, και , φυσικά, δε μπορέσαμε να μην πάρουμε μια μικρή γεύση από το καθένα!

Στο δρόμο μας από το ξενοδοχείο στην κεντρική πλατεία της πόλης, δοκιμάσαμε καυτερή και ξινή σούπα, αλλά και μια μεγάλη μερίδα με πικάντικο κινέζικο κοτόπουλο με λαχανικά και ρύζι με σάλτσα σόγιας (ναι, και στο Βελιγράδι το κάθε ασιατικό πιάτο προσφέρεται με συνοδευτικό ρύζι, όπως πρέπει κάποτε να αρχίσει να γίνεται και εδώ) , με αντίτιμο μόλις 550 δινάρια, ήτοι περίπου 4.5 ευρώ (εστιατόριο: Wok n’ Go, Kraljia Milana 47)!

Στην επόμενη στάση μας, λίγα μέτρα πιο κάτω (εστιατόριο: Asia Food, Kraljia Milana 6a), δεν αντισταθήκαμε σε άλλη μια καυτερή και ξινή σούπα , αλλά και σε ένα τηγανιτό παγωτό με γεύση φουντούκι και σιρόπι σοκολάτας, δίνοντας μόλις 250 δινάρια, δηλαδή, περίπου 2 ευρώ. Και ναι, καλά το καταλάβατε! Το λατρεμένο τηγανιτό παγωτό που εδώ στην καλύτερη να το βρεις με 5 ευρώ , εκεί προσφέρεται στην απίστευτη τιμή του ενός ευρώ! Και είναι εξίσου, ίσως και παραπάνω, νόστιμο!

Σεργιανίζοντας σε μία γειτονιά του κέντρου ένα βραδάκι, πέσαμε πάνω σε άλλο ένα κινέζικο take away (εστιατόριο: Carefood Fast Food, Carice Milice 11) που προσέφερε μια εκπληκτική καυτερή και ξινή σούπα στην τιμή των 60 διναρίων (0.5 ευρώ), ενώ το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μας δόθηκε και ένα πλαστικό κουταλάκι για να μπορέσουμε να τη φάμε, που είχε ακριβώς το σχήμα των πανέμορφων πορσελάνινων κινέζικων κουταλιών!

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι στο Βελιγράδι λειτουργούν και πολλά μαγαζιά με λιβανέζικη κουζίνα, που επικεντρώνονται στο φαλάφελ, και εμείς κάναμε σίγουρα την καλύτερη επιλογή. Στο Sauarma Bar (Svetozara Markovica 37) δοκιμάσαμε το καλύτερο φαλάφελ της ζωής μας στην τιμή των 240 διναρίων, δηλαδή 2 ευρώ. Ακριβό, θα μας πείτε, για τα δεδομένα της Σερβίας, ΑΛΛΑ, η αραβική πίτα στην οποία ήταν τυλιγμένα τα φαλάφελ ήταν χειροποίητη, ζυμώθηκε και ψήθηκε μπροστά μας από έναν υπάλληλο του εστιατορίου που ήταν επιφορτισμένος μόνο με αυτό! Η γεύση της, φυσικά, αξεπέραστη, καμία απολύτως σχέση δεν είχε με την αραβική πίτα του εμπορίου που οπουδήποτε αλλού δοκιμάζουμε. Η γέμιση ήταν, επίσης, πεντανόστιμη, με σπιτικές σάλτσες και πέντε ολόκληρα φαλάφελ.

Τέλος, στην κεντρική πλατεία ήπιαμε ένα απόγευμα τούρκικο τσάι (εστιατόριο: Dukat, 9 Vase Čarapića), συνοδευοντάς το με μια ποικιλία από μπακλαβαδάκια (φιστικιού και καρυδιού), καθώς και ένα κιουνεφέ. Ακριβό μαγαζί, αφού για τα παραπάνω δώσαμε 1000 δινάρια , ήτοι 8.5 ευρώ, για γεύσεις καλές, χωρίς, όμως, να ενθουσιάζουν.

Ινδικά εστιατόρια , δυστυχώς, δεν εντοπίσαμε στο Βελιγράδι , ίσως γιατί είναι δύσκολη η σύλληψη του take away στην ινδική κουζίνα. Γενικά , αυτή η μανία με το γρήγορο και ‘στο πόδι΄ φαγητό είναι διάχυτη στο Βελιγράδι, αφού οι Σέρβοι έχουν δουλέψει πολύ το θέμα του fast food και προσφέρουν αμέτρητες επιλογές σε αυτό το είδος. Για να καταναλώσεις το γεύμα στο χώρο του εστιατορίου υπάρχει πάντα επιβάρυνση, η οποία φαίνεται είτε με τη χρέωση κουβέρ είτε με την διαφοροποίηση των τιμών στα πιάτα.

Εν κατακλείδι, το γρήγορο φαγητό στο Βελιγράδι –ασιατικό ή μη- είναι η καλύτερη επιλογή για τον ταξιδιώτη, με τις γεύσεις να είναι εξαιρετικές, τα πάντα να παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας (πίτες, κρέπες, κρέατα – σίγουρα αυτό σημαίνει περισσότερη αναμονή, αλλά, πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο!) και τις τιμές να κρατιούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στο κέντρο της πόλης!

Α , και κάτι τελευταίο! Στο Βελιγράδι θα βρείτε πολλούς φούρνους (όπως και στην Αθήνα), με τα σφολιατοειδή σχεδόν να χαρίζονται, αφού οι τιμές τους ξεκινούν από 30 δινάρια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *