To garam masala  είναι ένα από τα σπουδαιότερα μείγματα μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές συνταγές. Το όνομα του σημαίνει κατά λέξη ‘καυτό μείγμα’.

Πριν δούμε τα συστατικά αυτού του μείγματος, να πούμε γενικά δυο πραγματάκια για τα μείγματα μπαχαρικών. Αρχικά, θέλω να τονίσω ότι στην πλούσια ινδική κουζίνα, με τα πάμπολλα μπαχαρικά να χρησιμοποιούνται καθημερινά στη μαγειρική, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές άγνωστες ή δυσνόητες σε εμάς. Μία από αυτές θέλει τα μπαχαρικά να προσθέτονται άλλοτε όλα μαζί –ως μείγματα – και άλλοτε μεμονωμένα, προσδίδοντας διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν μία συνταγή αναφέρει στα συστατικά της το garam masala (ή οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό), εμείς προσθέτουμε κατ’ευθείαν το μείγμα. Όταν, όμως, μία συνταγή αναφέρει την προσθήκη κάποιων μπαχαρικών μεμονωμένα –ακόμη κι αν αυτά είναι τα μπαχαρικά που συνθέτουν το garam masala, π.χ.)- εμείς οφείλουμε να τα προσθέσουμε χωριστά και σταδιακά καθώς μαγειρεύουμε, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό στις δύο περιπτώσεις.

Το δεύτερο που πρέπει να τονίσουμε εδώ είναι ότι εάν στα συστατικά του μείγματος περιλαμβάνονται μπαχαρικά που απαντώνται σε σπόρους ή ξύλο (ή σε ολόκληρα κομμάτια) τότε, στο αρχικό στάδιο παρασκευής του μείγματος, οφείλουμε να καβουρδίσουμε αυτά τα μπαχαρικά (σε μία κατσαρόλα, π.χ.) και κατόπιν να τα φέρουμε σε μορφή σκόνης και να τα προσθέσουμε στο μείγμα. Προσοχή, όμως! Υπάρχουν κάποια μπαχαρικά που πάντα παραμένουν στην κανονική μορφή τους και ποτέ δεν μετατρέπονται σε σκόνη, αλλά αυτό θα τονίζεται στην κάθε συνταγή. Σε αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε στο μείγμα μπαχαρικών ολόκληρα τα μπαχαρικά, που δε μπορούμε να φέρουμε σε μορφή σκόνης.

Ας δούμε τώρα τα βασικά συστατικά ενός μείγματος garam masala , αλλά και τις αναλογίες τους.

  • 7 γαρύφαλλα
  • 1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 φύλλο σέννας
  • 2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 7 σπόρους κάρδαμου
  • 2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1 σπόρο μοσχοκάρυδου
  • 1 μικρό ξύλο κανέλλας
  • ½ κ.γ. γλυκάνισο

Παρασκευή:

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και καβουρδίζουμε τα μπαχαρικά μας καλά, ανακατεύοντας συνεχώς, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα στο σκεύος. Δεν αφήνουμε πάνω από 3 λεπτά.

Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά στο μίξερ (ή στο γουδί) –προσοχή, τον κάρδαμο θα πρέπει να τον ξεσποριάσουμε- και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να έλθει στη μορφή σκόνης.

Το μείγμα μας είναι έτοιμο!

2 comments

  1. Αυτη η αναλογια αντιστοιχει ας πουμε σε ενα μικρο βαζακι? Και ποσο κραταει?
    Αν θελουμε να φτιαξουμε μεγαλυτερη ποσοτητα πως διαμορφώνονται οι αναλογιες?

    1. θα βγει λιγοτερο απο ενα βαζάκι, αλλά δεν εχει ημερομηνία λήξης! το μείγμα μπορεις πλεον να το βρεις και σε πολλα μαγαζια μπαχαρικων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *