To Golden Chopsticks είναι ένα μικροσκοπικό εστιατοριάκι , που εδώ και χρόνια εδρεύει στο Σύνταγμα, στην ‘πιάτσα’ των multiethnic εστιατορίων , στην Οδό Απόλλωνος 2. Η κουζίνα του περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα από Κίνα , Ινδία και Ταϋλάνδη, αλλά , φυσικά, εμείς, θα ασχοληθούμε μόνο με τα ινδικού ενδιαφέροντος εδέσματα!

Πιο συγκεκριμένα, μια σφαιρική αντίληψη της ινδικής κουζίνας του εστιατορίου μπορεί να δώσει το ειδικό ινδικό menu , που έρχεται στη σταθερή τιμή των 33.5 και 63.5 ευρώ για 2 ή 4 άτομα αντιστοίχως . Η τιμή , αν και ομολογουμένως καλή, μπορεί να ξενίσει κάποιους συνηθισμένους στις χαμηλές χρεώσεις των συνοικιακών ινδικών, αλλά , πραγματικά , το ειδικό μενού περιλαμβάνει πολύ φαγητό! Δηλαδή, η ποσότητα των πιάτων στο μενού των 2 ατόμων μπορεί άνετα να ικανοποιήσει και 3! Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή μοιάζει εξαιρετικά λογική και τίμια.

Ας περάσουμε τώρα στην ανάλυση των πιάτων. Αντίθετα με ό, τι ίσως περίμενε κανείς από ένα μαγαζί που ‘μπερδεύει’ τόσες πολλές κουζίνες , το τελικό αποτέλεσμα κάθε πιάτου είναι αυθεντικό και πολύ ικανοποιητικό . Με το που κάθεσαι έρχεται ένα μεγάλο πιάτο με τσιπς γαρίδας και μια γλυκειά σάλτσα τομάτας. Αυτό, φυσικά, δεν είναι ινδικό πιάτο, αλλά είναι ένα ωραίο κέρασμα, πράγματι δωρεάν, αφού το εστιατόριο δε χρεώνει καθόλου κουβέρ (κάτι πολύ θετικό).

Με την παραγγελία του ινδικού μενού, καταφθάνει ένα πανεράκι με popodums και ένα γλυκό chutney για συνοδεία. Στη συνέχεια έρχονται τα samosas, άριστα τηγανισμένα και αρωματικά με ένα αδιάφορο chutney παραλλαγή raita. Να τονίσω εδώ ότι τα συγκεκριμένα samosas είναι μακράν τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει , χωρίς ίχνος τηγανίλας και λαδιού, απόδειξη ότι οι Κινέζοι ξέρουν πολύ καλύτερα να χειρίζονται το τηγάνι από τους Ινδούς. Η ποσότητα τους , βέβαια, είναι 2 τεμάχια, κάτι που δε νομίζω να ισχύει σε περίπτωση μεμονωμένης παραγγελίας από το μενού.

Ακολουθεί η σαλάτα Golden Chopsticks , που επιεικώς χαρακτηρίζεται από αδιάφορη έως άνοστη. Θα μπορούσε επάξια να αντικατασταθεί από μία άλλη γευστική σαλάτα του καταλόγου ή από τις πατάτες Βομβάης. Ουτως ή άλλως, δεν περιέχει ίχνος…Ινδίας!

Με το που τελειώσουν τα ορεκτικά , στο τραπέζι έρχεται το jalfrezi λαχανικών , το κοτόπουλο madras, το αρνί rogan josh και το ινδικό ρύζι, δηλαδή, όλα τα υπόλοιπα πιάτα του μενού.

Πρεπει να αναφέρω εδώ ότι το Golden Chopsticks είναι από τα λίγα μαγαζιά της Αθήνας , που δε φοβάται την ένταση των καυτερών πιάτων. Να σας το πω διαφορετικά: τα πιάτα είναι αληθινά καυτερά , αλλά, εάν αντέχετε παραπάνω και το ζητήσετε, δε θα διστάσουν, θα πραγματοποιήσουν την επιθυμία σας. (ειλικρινά έχω βαρεθεί να πηγαίνω σε ινδικά εστιατόρια, να ζητώ καυτερά τα πιάτα, να μου λένε ότι δε θα το αντέξω, να επιμένουν και στο τέλος να μου φέρνουν ήπια πιάτα).

Το Jalfrezi λαχανικών ήταν νόστιμο, καυτερό , ικανοποιητικό. Το ρύζι καλό, αλλά αδιάφορο. Μονο με σαφράν και παντελή απουσία καρυκευμάτων. Το madras και το rogan josh, όμως , ήταν πράγματι εξαιρετικά . To madras είχε μια απίστευτη ένταση και σπιρτάδα , με τη σάλτσα του να είναι παράδειγμα προς μίμηση ! Το rogan josh ήταν ειλικρινά ανεπανάληπτο, με πολύ μαλακά κυβάκια αρνιού, που έλιωναν στο στόμα. Να πω ότι είναι η μοναδική φορά έως τώρα που καταλαβαίνω τόσο έντονα τη διαφορά μεταξύ αρνιού και κοτόπουλου σε ινδικό πιάτο. Συνήθως, στα περισσότερα ινδικά μαγαζιά , η σάλτσα σκεπάζει τόσο πολύ τη γεύση του κρέατος, που τη διαφορά στο είδος την καταλαβαίνεις ουσιαστικά μόνο από την υφή του. Εδώ, το κρέας ήταν γευστικότατο και σωστά λιπαρό.

Το γεύμα έκλεισε με τα καθιερωμένα για το μαγαζί fortune cookies.

Ένα μείον του μαγαζιού είναι ότι πλέον με το ινδικο μενού δε φέρνει τα -πάντα απαραίτητα- naan. Φυσικά και η κουζίνα δεν έχει tandoor για το ψήσιμο της πίτας, αλλά , όσο να’ναι, τα naan σε ένα ινδικό δείπνο είναι τόσο απαραίτητα όσο τα πηρούνια στο δικό μας!

Με λίγα λόγια, το ινδικό μενού του καταστήματος είναι πολύ ικανοποιητικό, νόστιμο, αρκετά αυθεντικό , μεγάλο σε ποσότητα και ….value for money.

Τα άλλα ινδικά πιάτα που περιλαμβάνει ο κατάλογος του Golden Chopsticks έιναι οι πατάτες Βομβάης, το onion bhaji (που είναι εξαιρετικό, λόγω πάλι του άψογου τηγανίσματος), το κοτόπουλο tikka (ως ορεκτικό), καθώς και chicken jalfrezi, chicken korma, chicken tikka masala και chicken vindaloo,

Τελος , να αναφέρουμε ότι το κατάστημα εξυπηρετεί λίγα τραπέζια, ενδείκνυται για take away , ενώ έχει , επίσης, πολύ καλή και σχεδόν υποδειγματική εξυπηρέτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *