Άρθρο που μας έστειλε η αναγνώστρια, Κατερίνα Σιώμου: Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας κι αφού έχω ιδιαίτερη αγάπη για την ινδική κουζίνα είπα να αξιοποιήσω την ευκαιρία και να δοκιμάσω αγαπημένα πιάτα εκτός Ελλάδος. Πριν πάω είχα φροντίσει να μάθω αν υπάρχουν εστιατόρια του είδους, επειδή η φινλανδική κουζίνα είναι κάπως ιδιαίτερη και δεν ήθελα να τη δοκιμάσω. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα όμως ότι το Ελσίνκι διαθέτει πολλά ασιατικά εστιατόρια και κυρίως ινδικά και νεπαλέζικα. Πηγαίνοντας λοιπόν είχα ήδη κατά νου κάποια που έδειχναν ενδιαφέροντα.

Πώς έχουμε εμείς εδώ εστιατόρια τύπου “Jaipur Palace” ή “Iskandar” (ακριβά), αλλά και “Red Elephant” ή “Mirch” (πιο φθηνά); Έτσι κι εκεί. Κι επειδή ως χώρα είναι πολύ ακριβή στα περισσότερα πράγματα, προτιμήσαμε να πάμε σε ένα εστιατόριο με πολύ καλές κριτικές και λογικές τιμές.

Έτσι ένα βροχερό βράδυ πήγαμε στο “India Tandoor” κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας. Ο χώρος λιτός, διακριτικός με ινδικά ξυλόγλυπτα στους τοίχους κι ο ιδιοκτήτης ευγενέστατος.

Καθίσαμε κι αρχίσαμε να μελετάμε τον κατάλογο. Ήταν πολυσέλιδος και περιελάμβανε πολλά πιάτα που δεν έχουμε συναντήσει σε κανένα ινδικό εστιατόριο στην Αθήνα, αλλά είπα να δοκιμάσω κάτι που έχω ξαναφάει ώστε να έχω μέτρο σύγκρισης. Η παρέα μου δεν είχε προηγούμενη επαφή με την ινδική κουζίνα, μόνο με τη νεπαλέζικη, και θέλαμε να δούμε πόσο μοιάζουν μεταξύ τους.

Αφού παραγγείλαμε λοιπόν έφτασε το κέρασμα. Τραγανά πιτάκια papadum, ένα για τον καθένα μας, τα οποία είχαν πασπαλιστεί και ψηθεί με κάποιο μυρωδικό. Χωρίς τα chutney γιαουρτιού με μέντα, γλυκού μάνγκο και μάνγκο τουρσί που προσφέρονται εδώ. Σου άνοιγαν σίγουρα την όρεξη όμως.

Η μουσική που έπαιζε ήταν διακριτική, παραδοσιακή ινδική, δεν υπήρχε τίποτα από Μπόλιγουντ στην ατμόσφαιρα.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν ότι για ορισμένα πιάτα στον κατάλογο (κάπου 10 συνολικά) δε χρειαζόταν να παραγγείλεις ξεχωριστά νάαν ή ρύζι. Παραγγείλαμε δύο μερίδες κοτόπουλο και μοσχάρι με σάλτσα tikka masala και στην τιμή τους συμπεριλαμβανόταν και ρύζι μπασμάτι και πίτα νάαν. Ο τρίτος της παρέας και πιο τολμηρός παρήγγειλε μοσχάρι vindaloo και ξεχωριστά τη νάαν εφόσον γι’ αυτό δεν ίσχυε ό,τι για το tikka masala, το συνδύασε με γάλα και παρά το φόβο μας τα έβγαλε πέρα με το “θεριό”.

Papadum

Το κοτόπουλο tikka masala μου φάνηκε πιο καυτερό από των εν Ελλάδι ινδικών εστιατορίων, η δε σάλτσα του ήταν από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει σε νοστιμιά. Σε μια χώρα όπως η Φινλανδία που τα λαχανικά αποτελούν είδος πολυτελείας κι η τιμή τους είναι απαγορευτική, οι μερίδες μας είχαν λαχανικά πολύ καλής ποιότητας και ποσότητας. Οπτικά πάντως δεν ξεχώριζες εύκολα ποιο πιάτο είναι ποιο.

Κοτόπουλο tikka masala

Μοσχάρι tikka masala

Μοσχάρι vindaloo

Στη φίλη μου που δοκίμαζε πρώτη φορά ινδικό και πήρε το μοσχάρι tikka masala εκτός από τη σάλτσα τής άρεσε και που είχε μόνο ψαχνό, σε καμία μερίδα δε βρήκαμε κόκκαλο, λίπος ή πέτσα στο κρέας. Ο φίλος μου που πήρε το μοσχάρι vindaloo ξετρελάθηκε. Ήταν πάρα πολύ καυτερό όπως είπε, αλλά αυτό τον ικανοποίησε γιατί δεν περίμενε ότι θα είχαν τόση ένταση τα μπαχαρικά. Σε σχέση με το νεπαλέζικο το ινδικό του φάνηκε ευχάριστα πιο καυτερό.

Είπαμε ότι ως χώρα είναι πολύ ακριβή σε σχέση με τη δική μας, το συγκεκριμένο μαγαζί όμως ενώ είχε κάπως ακριβά τα μεμονωμένα πιάτα, σου έδινε τη δυνατότητα να τρως κάθε μέρα στον μπουφέ τους με μόλις 9,30 ευρώ το άτομο. Γι’ αυτό κι είναι πολύ γνωστό στην περιοχή, απ’ ό,τι καταλάβαμε ψάχνοντας να το βρούμε και ρωτώντας κόσμο. Πολλοί μάλιστα έμπαιναν για να πάρουν φαγητό για το σπίτι ως είθισται κι εδώ, και γι’ αυτούς οι τιμές χαμήλωναν κι άλλο.

Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Kamppi, ένα αχανές εμπορικό κέντρο που όμοιό του δεν έχουμε εδώ. Ψάχνοντας να βρούμε τι θα κάνουμε τελειώνοντας τη βόλτα μας στα μαγαζιά του και ενώ λέγαμε να φάμε ιταλικό… πέσαμε πάνω στο ινδικό ταχυφαγείο “Namaskaar Indian Express”. Εκεί κοντά υπάρχει και κανονικό εστιατόριο “Namaskaar”, αλλά φρόντισαν να ανοίξουν κι ένα πιο μικρό και βολικό μέσα στο εμπορικό κέντρο για να τσιμπάς πιο πρόχειρα.

Το ύφος του θύμιζε χαμπουργκεράδικο. Έβλεπες στο ταμείο τι πιάτα διαθέτει το μενού, έκανες την παραγγελία σου, πλήρωνες και σου έδιναν το δίσκο σου για να καθίσεις να φας ήσυχα κι ωραία. Το πρωτότυπο στην υπόθεση είναι ότι αν παραγγείλεις π.χ. κοτόπουλο με κάρυ δεν παίρνεις ένα πιάτο μόνο με αυτό, αλλά ένα μεταλλικό δίσκο που έχει κοτόπουλο με κάρυ, πικάντικες φακές (dal), raita (το ινδικό τζατζίκι που λένε), ρύζι με κρόκο (σαφράν) και μαριναρισμένα κρεμμύδια με λίγο λάχανο ή μαρούλι. Και κοστίζει 10 ευρώ.

Έχουν προνοήσει δε να υπάρχει και μικρότερης ποσότητας πιάτο για όσους δεν πολυπεινάνε, με 4-5 κομμάτια στήθος μαριναρισμένου κοτόπουλου, μαριναρισμένα κρεμμύδια και μαρούλι στα 6 ευρώ.

Σε όσα ινδικά εστιατόρια είδαμε πάντως (με εξαίρεση το ταχυφαγείο), το χρώμα που κυριαρχούσε στους χώρους ήταν το μπλε (να επηρεάστηκαν από τη φινλανδική σημαία που είναι γαλανόλευκη σαν τη δική μας;) κι όχι π.χ. το κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο που βλέπεις συνήθως σε ινδικά στη χώρα μας.

Στις γύρω περιοχές και σε κεντρικά σημεία πετύχαμε κι άλλα ινδικά εστιατόρια, αλλά δεν προλαβαίναμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Οπότε αν σας φέρει ο δρόμος σας ποτέ στο Ελσίνκι να ξέρετε ότι δε θα πεινάσετε. Υπάρχουν νοστιμιές κρυμμένες σε κάθε γωνιά του.

Κατερίνα Σιώμου

3 comments

  1. καταπληκτικό το άρθρο σου, μπράβο! Νομίζω το ινδικό θα είναι ότι πρέπει για την Φινλανδία, ε? Απ'ό,τι βλέπω στις εικόνες το μπαχαρικό που βάζει στα popodums είναι γλυκάνισος, το ίδιο βάζουν και στο Maharaja στον πειραιά! Είναι νοστιμότατο. Για το μπλε χρώμα με προβλημάτισες, δε μπορώ να καταλάβω προς τι αυτή η προτίμηση???!!!!!

  2. Δεν πέτυχα κακοκαιρία, έκανε κρύο, αλλά η έλλειψη υγρασίας δε σε έκανε να υποφέρεις από αυτό. Ότι σε ζεσταίνει πάντως, σε ζεσταίνει! Μου έκανε εντύπωση που σέρβιραν το papadum/popodum χωρίς chutney, αλλά ήταν σίγουρα πρωτότυπο. Είδα κι ένα ινδικό εστιατόριο σε μοβ χρώμα, αλλά τα περισσότερα ήταν σε μπλε. Και άμα πάει κανείς να ξέρει ότι έχει πολύ ωραία μαγαζιά με ινδικά προϊόντα και αξεσουάρ, αρκεί να το έχει ψάξει λίγο μέσω ίντερνετ πριν πάει. Γενικά η ινδική κοινότητα εκεί είναι πολύ οργανωμένη 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *