Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου το Yoga Praxis (www.yogapraxis.gr) και η Μαίρη Δεβολή, η οποία έχει γράψει το βιβλίο «Γιογκική κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκαρούντα Ελλάς (http://yogabooks.gr/), μοιράστηκαν μυστικά της ινδικής κουζίνας σε ένα ιδιαίτερο σεμινάριο γευσιγνωσίας που χωριζόταν σε δύο μέρη. Ως ειδική στη γιογκική κουζίνα, μας είχε ετοιμάσει ένα καθαρά χορτοφαγικό μενού.

Στο πρώτο μέρος καθίσαμε όλοι αναπαυτικά στο πάτωμα γύρω από τη δασκάλα κι η συζήτηση ξεκίνησε από τα μπαχαρικά, τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν στην ιεροτελεστία της προετοιμασίας του φαγητού για τους Ινδούς, τη δοσολογία και τους συνδυασμούς που μπορεί να κάνει κανείς για να δώσει γεύση και στην πιο απλή συνταγή.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε αναλυτικά στις συνταγές που θα ετοιμάζαμε όλοι μαζί. Ναι, θα μαγειρεύαμε όλοι μαζί στην κουζίνα σαν να ήμασταν σε οικογενειακό τραπέζι. Θα πλέναμε και θα κόβαμε τα λαχανικά, υπό την καθοδήγησή της θα μαθαίναμε να βάζουμε τα κατάλληλα μπαχαρικά και μυρωδικά σε κάθε πιάτο και στο τέλος θα απολαμβάναμε όλοι μαζί τα δέκα πιάτα που ετοιμάσαμε.

Τι καλό όμως είχε το μενού;

πάλακ πανίρ (σπανάκι με ινδικό τυρί ή ανθότυρο)
καροτοσαλάτα, συνταγή από την Ορίσα
σαλάτα από πράσινα λαχανικά
λεμονάτο ρύζι
νταλ (το γνωστό πιάτο με τις φακές)
τσάτνεϊ μήλου
ράιτα (μας δρόσισε όταν καήκαμε από το τσάτνεϊ και πήγαιναν πολύ)
ποποντάμ
αλού γκόμπι (κουνουπίδι με πατάτα)
λαντού (το γλυκό της βραδιάς)

Έτσι μεταφερθήκαμε σιγά-σιγά στην κουζίνα και το σκηνικό άρχισε να θυμίζει Ινδία με τόσο κόσμο να πηγαινοέρχεται, άλλους να πλένουν λαχανικά, άλλους να τα κόβουν, άλλους να φέρνουν σκεύη κι ό,τι άλλο χρειαζόταν και όλοι να προσπαθούμε να κρατήσουμε ταυτόχρονα σημειώσεις για ό,τι ενδιαφέρον ακούγαμε.

Το πάλακ πανίρ το φτιάξαμε με ανθότυρο, αφού δεν είχαμε ινδικό τυρί στη διάθεσή μας. Το ανθότυρο είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό εξάλλου. Είχε κοπεί σε κυβάκια και το τηγανίσαμε για να ροδίσει. Ευτυχώς δεν έλιωσε από τη θερμότητα, αν και το φοβόμασταν. Ήξερε τι έλεγε η δασκάλα.

Το λεμονάτο ρύζι ήταν το πρώτο πρωτότυπο πιάτο του σεμιναρίου. Δε χρησιμοποιήθηκε χυμός λεμονιού όπως ίσως να περιμένεις όταν ακούς τον όρο ‘’λεμονάτο’’, αλλά το ξύσμα του που όπως εκτελέσαμε τη συνταγή ήρθε κι έδωσε ένα υπέροχο άρωμα στο πιλάφι μας.

Σειρά είχε το νταλ, ένα πιάτο με φακές που στην ελληνική κουζίνα δε σε συγκινεί εύκολα αφού είναι πολύ απλό, με τα μπαχαρικά που βάζουν οι Ινδοί όμως δύσκολα περνά απαρατήρητο.

Εκείνο που μας παραξένεψε στο άκουσμά του ήταν το τσάτνεϊ μήλου, το δεύτερο πρωτότυπο πιάτο του μενού, όταν μάθαμε τι εστί ‘’τσάτνεϊ’’. Έχετε φάει ποτέ πικάντικη σάλτσα μήλου; Αν δεν το δοκιμάσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο μεταμορφώνεται. Μόνο σε γλυκό δεν παραπέμπει.

Το αλού γκόμπι (κουνουπίδι με πατάτα) ανήκει κι αυτό στην κατηγορία των απλών πιάτων που αναδεικνύεται όταν βάλεις τα σωστά μπαχαρικά. Κι όσοι δεν τρώγαμε κουνουπίδι, εκείνη τη μέρα φάγαμε και δεύτερη μερίδα.

Το τελευταίο που φτιάξαμε ήταν ένα γλυκό που έχουμε δει ουκ ολίγες φορές σε ινδικές ταινίες, το λαντού, αλλά το κάναμε δίχως βούτυρο, οπότε ήταν υγιεινό και δίχως θερμίδες. Ο συνδυασμός αμυγδάλων, χουρμάδων, σταφίδας, μήλου, δαμάσκηνων, κόκκινου κρασιού και ινδικής καρύδας τους έδωσαν μια γεύση που δεν περιμέναμε και στο τέλος φάγαμε και δεύτερο γλυκάκι.

Και κάπως έτσι περάσαμε στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου… και στο πιο απολαυστικό. Είχε έρθει η ώρα να γευτούμε όλα όσα είχαμε πει στη θεωρία και είχαμε δει στην πράξη.

Στρώσαμε λοιπόν το τραπέζι μας κάτω, σαν να κάναμε πικ νικ, και μετά από σύντομο διαλογισμό αρχίσαμε να δοκιμάζουμε γεμάτοι περιέργεια όλα όσα προανέφερα.

Και τότε διαπιστώνεις ότι ένα χορτοφαγικό γεύμα μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις την έλλειψη κρέατος -έστω και προσωρινά αν δεν μπορείς να το στερηθείς τελείως- αν τα πιάτα του διαθέτουν υλικά που έχουν συνδυαστεί ωραία και τους έχεις βάλει κάτι από την ψυχή σου.

Για ευνόητους λόγους όμως δε θα μπορούσε κανείς να μεταφέρει όλα όσα έμαθε σε αυτό το σεμινάριο. Θα κρατήσουμε και κάτι μυστικό. Εξάλλου όσα και να πω, μόνο αν το παρακολουθήσεις μπορείς να καταλάβεις πόσα έχεις μάθει όταν τελειώνει. Κι από την επόμενη μέρα κιόλας κάτι θα έχει αλλάξει στον τρόπο που μαγειρεύεις.

Κατερίνα Σιώμου

1 comment

  1. Χρόνια Πολλά Κατερίνα. Τις θερμές μου ευχαριστίες για τήν υπέροχη παρουσίαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *