Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου διεξήχθη το σεμινάριο εισαγωγής στη φιλοσοφία της ινδικής κουζίνας που διοργάνωσε η εταιρεία Feelgood Entertainment επί τη ευκαιρία της προβολής στους κινηματογράφους της ταινίας The Lunchbox, υπό την αιγίδα της ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α. (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης http://www.elinepa.org/index.php/el/), με την πολύτιμη συμβολή της κας Μαίρης Δεβολή η οποία έχει γράψει το βιβλίο «Γιογκική κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκαρούντα Ελλάς (http://yogabooks.gr/).

Ως νικήτρια ενός από τους διαγωνισμούς που έγιναν για να αναδειχθούν οι λίγοι τυχεροί που θα παρευρίσκονταν, ειδοποιήθηκα να είμαι εγκαίρως στο εστιατόριο Pink Elephant στο Χαλάνδρι που είναι πολύ γνωστό σε όσους αγαπούν την ινδική γαστρονομία.

Εκεί περιχαρείς πληροφορηθήκαμε ότι δε θα μιλούσαμε απλώς περί ινδικής κουζίνας. Είχε στρωθεί και ένα μεγάλο τραπέζι για να μας υποδεχτεί.

athens indian kitchen seminar

Μας υποδέχτηκε εγκάρδια η εισηγήτρια του σεμιναρίου, κα Δεβολή, και η ομάδα της Feelgood και σιγά-σιγά άρχισαν να αποκαλύπτονται τα μυστικά των μπαχαρικών και τα βήματα που ακολουθεί κάθε Ινδή νοικοκυρά προετοιμάζοντας το καθημερινό φαγητό της οικογένειάς της.

athens indian kitchen seminar

Αφού έγινε η απαραίτητη προσφορά στο θεό Γκανέσα με λίγο από το φαγητό μας, γι’ αρχή μας προσέφεραν ένα υπέροχο τσάι και σταδιακά θα δοκιμάζαμε κι από κάποιο πιάτο μέχρι να γεμίσει το τραπέζι από όλα όσα προορίζονταν για το γεύμα μας.

Ξεκινήσαμε με τραγανά ποποντάμ, τσάτνι μάνγκο και ράιτα. Όσοι δεν είχαν δοκιμάσει ξανά ήταν γεμάτοι περιέργεια και το γλυκό τσάτνι κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις.

athens indian kitchen seminar

Σειρά είχε το “πιάτο των φτωχών”, το νταλ, δηλαδή οι φακές. Προσωπικά δεν είχα δοκιμάσει ξανά και μου φάνηκε απροσδόκητα καλό. Το ίδιο και στην υπόλοιπη παρέα που ζήτησε αμέσως να μάθει πώς φτιάχνεται και τότε άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα σημειωματάρια για να κρατήσουμε σημειώσεις.

athens indian kitchen seminar

Σχεδόν ταυτόχρονα κατέφθασαν και τα λαχταριστά τσαπάτι και κάπου εκεί διεκόπη για λίγο η συζήτηση για να απολαύσουμε όσα είχαμε ήδη στα πιάτα μας.

athens indian kitchen seminar

Εννοείται πως κάθε φορά που ερχόταν πια κάτι στο τραπέζι ρωτάγαμε να μάθουμε τη συνταγή του με κάθε λεπτομέρεια.

Η συνέχεια άνηκε σε άλλο ένα χορτοφαγικό πιάτο που περιέχει και ινδικό τυρί, το μάταρ πανίρ. Πάλακ πανίρ δηλαδή σπανάκι με ινδικό τυρί είχα δοκιμάσει, αυτήν την παραλλαγή όμως με αρακά και τυρί πρώτη φορά τη δοκίμαζα και άρεσε σε όλη την παρέα. Αν και οπτικά μέχρι να το δοκιμάσουμε νομίζαμε ότι περιέχει κοτόπουλο κι όχι τυρί.

athens indian kitchen seminar

Σε εκείνο το σημείο μας έφεραν και το καθιερωμένο σε ινδικό τραπέζι πιάτο με ρύζι μπασμάτι και σαφράν και δεν ξέραμε τι να πρωτογευτούμε.

athens indian kitchen seminar

Ώσπου έφτασε η στιγμή για το ρόγκαν τζος. Το οποίο ήταν ήπιο, προσαρμοσμένο στα ελληνικά πρότυπα, δεν έκαιγε καθόλου, αλλά σε άλλο μπολ υπήρχε η ίδια σάλτσα όπως την τρώνε στην Ινδία… και έβγαζε φωτιές, για να δοκιμάσει όποιος τολμηρός ήθελε. Δε θα μπορούσα να μη δοκιμάσω και δυο και τρεις φορές κι ας σου έφερνε ακόμα και δάκρυα.

athens indian kitchen seminar

Η καυτερή σάλτσα του ρόγκαν τζος

Κι αφού μάθαμε πώς να βάζουμε τα μπαχαρικά στο μαγείρεμα, ποια να προτιμούμε, σε τι μας ωφελούν και η συζήτηση πήρε φωτιά από τις τόσες πικάντικες γεύσεις, ήρθε κι η ώρα για το ινδικό ρυζόγαλο, το κχιρ.

athens indian kitchen seminar

Μετά από τέτοια εμπειρία για να είμαι ειλικρινής το γλυκό πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Είχαμε απορίες και ρωτάγαμε για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα τόσο την εισηγήτρια του σεμιναρίου όσο και τους υπευθύνους του εστιατορίου που μας φιλοξένησε. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν η συνταγή του αλμυρού χαλβά που τρώνε για πρωινό στην Ινδία, επειδή ακριβώς απέχει παρασάγγας από τις δικές μας συνήθειες, αλλά μήπως δε μας ξένιζαν κι άλλα πιάτα τους πριν τα δοκιμάσουμε και τα αγαπήσουμε;

Η επιτυχία του σεμιναρίου όμως νομίζω ότι φάνηκε στο τέλος της βραδιάς όταν αποχωρούσαμε κι όλοι έλεγαν και ξανάλεγαν «τι καλά που δε χάσαμε ένα τέτοιο σεμινάριο!».

Κατερίνα Σιώμου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *