To Iskandar είναι ένα από τα ακριβότερα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας και βρίσκεται στη Λεωφόρο Ελευθερίας 6, στον Άλιμο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εστιατόριο πολυτελείας, το μενού του οποίου απαρτίζεται από παραδοσιακά ινδικά πιάτα.

Ο χώρος βαρύς, φορτωμένος, αλλά όχι με την κακή έννοια, μιας και η Ινδία είναι η χώρα της υπερβολής και η λιτότητα στη διακόσμηση είναι άγνωστη λέξη για τους Ινδούς. Στους Έλληνες ίσως φανεί σχετικά ακαλαίσθητος ή κιτς ο χώρος, αφού φιλοξενεί πολλά πράγματα , που δεν έχουν καμία σχεση μεταξύ τους και που η συνύπαρξη τους πιθσνόν να φανεί περιττή και ο συνδυασμός τους ατυχής στο ευρωπαϊκό μάτι. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις τους και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ‘θερμό’.

Τα σερβίτσια του εστιατορίου κινούνται στα όρια του παραδοσιακού, είναι κατά βάση τσίγκινα και υπερφορτωμένα. Εάν ήταν και χρυσά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα σερβίτσια που θα έβλεπε κανείς σε ένα πλούσιο ινδικό σπίτι. Τωρα είναι απλά μία προσωμοίωση αυτών….

Ο κατάλογος μεγάλος , όχι υπερβολικά, με πολλές επιλογές από κοτόπουλο, αρνί , μοσχάρι , χορτοφαγικά πιάτα και θαλασσινά . Ας σταθούμε λίγο στα θαλασσινά : το Iskandar είναι από τα λίγα ινδικά εστιατόρια που προσφέρουν πιάτα με θαλασσινά (περα των απανταχού παρούσων γαρίδων ) , με το αντίστοιχο ….τίμημα , βέβαια. Τώρα, ίσως η επιλογή ψαριού για ένα ινδικό πιάτο να ξενίσει μερικούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ναι, στην Ινδία καταναλώνεται το ψάρι και μάλιστα αρκετά!

Άτυπη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι το Butter Chicken (14.5 ευρώ) , ένα πιάτο που για πολλούς είναι ο βασικός λόγος τού να επισκεφθούν το Iskandar . To Butter Chicken (ή κατά το ορθότερον , Murgh Makhani) είναι ένα πιάτο μαγειρεμένο με το παραδοσιακό ινδικό βούτυρο γκι , ήπιο σε μπαχαρικά, αρωματικό και όχι πικάντικο.

Αυτό το νόστιμο πιάτο μπορεί να γίνει εύκολα δημοφιλές λόγω της ηπιότητάς του (δεν είναι όλοι οι ουρανίσκοι συνηθισμένοι στα μπαχαρικά) , αλλά και του συμπαθέστατου χρώματός του. Και ίσως, τελικά, αυτά να είναι και τα ‘μυστικά’ της επιτυχίας του.

Πέραν αυτού δοκιμάσαμε ένα πιάτο Madras(14 ευρώ) , όπου η παρασκευή του φαγητού δεν είχε ακολουθήσει την παραδοσιακή συνταγή και το τελικό αποτέλεσμα ήταν σίγουρα γευστικό, δεν ήταν, όμως, madras.

Τα ρεβύθια (chana masala – 6 ευρώ) , από την άλλη, ήταν εξαιρετικά, τα ωραιότερα που έχουμε γευτεί στην Αθήνα.

Οι φακές (Dal Tarka – 5.7 ευρώ) νόστιμες, αλλά ένα πιάτο , που –για άγνωστους λόγους- ποτέ δε θα ξαναπαίρναμε.

Να τονίσω εδώ ότι η ένταση των μπαχαρικών είναι μέτρια και δε θα αυξηθεί αισθητά ούτε κατόπιν απαίτησης του πελάτη.

Τα πιάτα με το ρύζι απλά , τα μανιτάρια φρέσκα , αλλά η παντελής απουσία μπαχαρικών τουλάχιστον ενοχλητική (ειδικά μετά τις διαβεβαιώσεις του…καταλόγου για το αντιθετο)

Εκεί, όμως, που ο σεφ αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια είναι οι πίτες naan. Πεντανόστιμες, αφράτες, απλά τέλειες!!! Ειδικά το peshwari naan (4.5 ευρώ, άουτς! ), το παραδοσιακό γλυκό πιτάκι με κολοκύθα , καρύδα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, ήταν νοστιμότατο, με τη μεγαλύτερη σε ποσότητα γέμιση που έχουμε συναντήσει ποτέ!

Τέλος, το συνοδευτικό lassi (4.5 ευρώ) , μέτριο, πολύ αραιωμένο, πολύ λίγο, πολύ εξελληνισμένο.

Το σημείο, όμως, στο οποίο πραγματικά πάσχει το εστιατόριο, είναι η τιμολόγηση. Όλα τα πιάτα είναι σαφώς υπερτιμημένα και, δυστυχώς, σε υπερβολικό βαθμό. Σε αυτό το σημείο θα τονίσω την άποψη μου ότι , εάν ένα πιάτο στοιχίζει 5 ευρώ, δε μπορείς να το κοστολογείς 30, εάν σου στοιχίζει 2, δε μπορείς να το κοστολογείς 10. Η ποιότητα των υλικών είναι σαφώς καλή – όχι εξαιρετική- , αλλά το κόστος τους είναι πολύ μικρότερο της τελικής τιμής του πιάτου. Και , δυστυχώς, τέτοιες τιμές δεν δικαιολογούνται ούτε από το χώρο, ούτε από την εξυπηρέτηση, ούτε από τις δυνατότητες του σεφ.

Ο τιμοκατάλογος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον -25%. Βέβαια, κοινό μυστικό είναι ότι οι περισσότεροι θαμώνες πηγαινουν με προσφορά , μία τακτική του εστιατορίου που επαναλαμβάνεται πολλάκις καθ’έτος.

Για να συνοψίσουμε θα λέγαμε ότι το Iskandar είναι ένα αθηναϊκό εστιατόριο που ειδικεύεται στην ινδική κουζίνα , με καλό φαγητό , κατάλληλο μόνο για ειδικές περιστάσεις…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *