To Raja Jee είναι αναμφισβήτητα το θρυλικότερο και δημοφιλέστερο αραβικό σουβλατζίδικο της Αθήνας. Αν και στεγάζεται σε ένα παλιό κτήριο, στην οδό Σοφοκλέους 47, στην πλέον επικίνδυνη ζώνη του κέντρου των Αθηνών, παραμένει αγαπητό από Ελληνες και μετανάστες που καθημερινά τιμούν τις εξαίσιες γεύσεις του.

Όταν κάποιος επισκέπτεται το Raja Jee, καλό είναι να μην περιμένει πολλά όσον αφορά το χώρο, τη διακόσμηση και, φυσικά, τον… περίγυρο. Δεν είναι εστιατόριο, άλλωστε. Ούτε ποτέ προσπάθησε να γίνει. Είναι ένα αραβικό φαστφουντάδικο, που προσφέρει φαγητό Halal (σύμφωνο, δηλαδή, με τον ισλαμικό νόμο) και απευθύνεται κυρίως σε Άραβες. Ο ψήστης δε θα προσαρμόσει το φαγητό του και τους τρόπους του (βλ. απουσία γαντιών) για να αρέσει στους δυτικούς. Αυτό πρέπει να το έχει κανείς στα υπόψιν. Θα φάει μεν κάποιος αυθεντικά, αυθεντικότατα θα λέγαμε, αλλά θα αυτό θα έχει ένα τίμημα που θα πρέπει να δεχτεί ή απλά να μην δοκιμάσει ποτέ το Raja Jee.

Αναφορικά με τις γεύσεις, κρατήστε στο μυαλό σας ότι είναι ιδιαίτερες, νόστιμες, αλλά και βαριές (λόγω σκόρδου και μπαχαρικών). Όσο λαχταριστό κι αν σας φαίνεται το φαλάφελ του , μείνετε στο ένα, μην ζητήσετε και δεύτερο γύρο. Τουλάχιστον όχι από την πρώτη φορά! Ανάμεσα στις εξαιρετικές γεύσεις που προσφέρει θα βρείτε –εκτός από το διάσημο φαλάφελ- συκωτάκια πουλιών (πεντανόστιμα, αλλά το πλέον βαρύ πιάτο), γύρο κοτόπουλο (χοιρινό δεν υπάρχει για ευνόητους λόγους) και κεμπάπ από αρνίσιο κιμά (έντονα μυρωδάτο πιάτο που έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς). Όλα τα παραπάνω τυλίγονται σε αραβική πίτα, αλλά και σε ελληνική (η μοναδική ελληνική επιρροή που θα συναντήσεις στο Raja Jee). Μοναδικό μειονέκτημα οι προτηγανισμένες πατάτες, που απλά μπορείτε να ζητήσετε να μη σας τις βάλει.

Οι τιμές την τελευταία φορά ήταν στα 1.80 ευρώ για κάθε πίτα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν μάθει να συνοδεύουν το φαγητό τους με τον κλασικό χυμό mango , αλλά εμείς συνήθως προτιμούμε να τρώμε τις πίτες χωρίς ποτό (tip: στα καυτερά και βαρειά φαγητά, αποφύγετε το ποτό και δη το νερό. Θα απολαύσετε καλύτερα το φαγητό σας και θα χωνέψετε ευκολότερα).

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι το Raja Jee αξίζει τη φήμη που μέχρι σήμερα κουβαλά στους ώμους του. Το φαγητό του είναι αυθεντικό, χωρίς προσαρμογές, γι’αυτό και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Δεν είναι για κάθε μέρα (δεν είμαστε συνηθισμένοι) , αλλά για μια στο τόσο αποτελεί εξαιρετική ιδέα. Και οι πρωτάρηδες : προσοχή! Μην πέσετε με τα μούτρα!!

Υ.Σ: Κατά την επόμενη επίσκεψη μας, θα ανανεώσουμε το άρθρο με σχετικές φωτογραφίες!

3 comments

 1. 1. Το Raja ΔΕΝ είναι αραβικό αλλά Πακιστανικό.
  2. Κανένας άραβας δεν τρώει στο Raja Jee.
  2. Ο παρασκευαστής τις περισσότερες φορές φοράει γάντια.
  3. Δεν έχει κανένα πιάτο (ούτε και είχε ποτέ) με συκωτάκια πουλιών.
  4. Το κεμπάπ του είναι από μοσχάρι και όχι από αρνί.
  5. Η τιμή για κεμπαπ-φαλαφελ σε αραβική πίτα, εδώ και πέντε μήνες είναι 2€ και όχι 1,80€

  1. το raja jee , ασχετα του ονοματος ή της ιδιοκτησίας, προσφερει αραβική κουζίνα, σε καμία περίπτωση πακιστανική, όποτε δε μπορώ να το αποκαλέσω πακιστανικό εστιατόριο (φαλάφελ, γύρος, κεμπαπ, συκωτάκια σε αραβική πίτα). Το ότι κανένας αραβας δεν τρώει στο raja jee μού ακούγεται κάπως απόλυτο.

   Οσες φορές κι αν το έχουμε επισκεφτεί, γάντια δεν είδαμε. Συκωτάκια έχουμε φάει άπειρες φορές εκεί (ίσως όχι πουλιών? αλλά έτσι έδειχναν)

   Το κεμπάπ δεν ξέρω αν είναι μοσχάρι, εμένα αρνίσιο μού φαίνεται, αλλά ως γνωστόν στην αραβική αλλά και την πακιστανική κουζίνα ο αρνίσιος κιμάς προτιμαται στην πλειοψηφία των περιπτωσεων

  2. Για το 3 & 4 είσαι σίγουρος; Γιατί και σε άλλα site για συκωτάκια πουλιών και αρνί διάβασα.
   Οσο για τα 1 & 2 ισχύει ότι το έχει Πακιστανός, αλλά η κουζίνα του είναι αραβική διότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης πρέπει να ήταν άραβας (για δεκαετία μιλάμε) και το διατήρησαν κι οι επόμενοι. Δεν έχει καμία σχέση με Pak κουζίνα το μαγαζί. Επίσης, εντός του μαγαζιού τρώνε και Αραβες, όπως και όλες οι εθνότητες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *