Το σαφράν ή σαφράνι (κρόκος Κοζάνης , κατά το ελληνικότερον) είναι ίσως το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό της ινδικής κουζίνας. Παράγεται από το φυτό κρόκος, από το άνθος του οποίου αφαιρείται και αποξηρένεται πριν τη μαγειρική του χρήση.

Το σαφράν έχει έντονο κόκκινο χρώμα – το οποίο χάνει κατά το μαγείρεμα- και απαντάται σε ‘κλωστούλες’ . Η γεύση του είναι ελαφριά και σχεδόν ανεπαίσθητη, αλλά οι ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμο πολλές.

Το σαφράν είναι ένα γενικά ακριβό μπαχαρικό, αφού η καλλιέργειά του ευδοκιμεί μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη, με ξηρό και θερμό καλοκαίρι, αλλά και ψυχρό χειμωνα. Βεβαια, η μαζικότερη , ίσως, παραγωγή σαφράν γίνεται σε περιοχές της Περσίας και στο Kashmir της Ινδίας, κάτι που δικαιολογεί τη διαδεδομένη χρήση του μπαχαρικού στις συγκεκριμένες περιοχές , σε καθημερινή βάση και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό είναι απαραίτητο συστατικό κάθε πιάτου ρυζιού της ινδικής κουζίνας , ενός εδέσματος ‘φτωχικού’ που υπάρχει σε κάθε τραπέζι.

Στη χώρα μας, το σαφραν καλλιεργείται μόνο στο χωριό Κρόκος στην Κοζάνη , ενώ στην Ευρώπη καλλιεργείται σε μία ακόμα περιοχή , στην Ισπανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *