Η Σεμέλη είναι ένα παραδοσιακό τσιπουράδικο στον Κορυδαλλό που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια περίπου. Το ξεχωριστό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι τελευταία ο σεφ του μαγαζιού, Μάριος Γλύκας, εμπνευσμένος από διάφορες κουζίνες του κόσμου, δημιουργεί –2 φορές περίπου το μήνα και αποκλειστικά μεσημέρια Κυριακής- ειδικά μενού με παραδοσιακά πιάτα από άλλη χώρα κάθε φορά!

Μια τέτοια θεματική Κυριακή βρεθήκαμε κι εμείς στη Σεμέλη για να δοκιμάσουμε τις thai δημιουργίες του μάγειρα, μιας κουζίνας εξωτικής που τόσο πολύ αγαπάμε.

Το μενού ήταν προκαθορισμένο, περιελάμβανε 6 συνολικά πιάτα ανά άτομο και στοίχιζε 15 ευρώ, τιμή πραγματικά χαμηλή δεδομένης της ποιότητας και της ποσότητας.

Τα πιάτα που ο σεφ είχε επιλέξει ήταν τα εξής: σούπα Tom Yum – η πιο γνωστή ταϋλανδέζικη σούπα- που ήρθε σε πολύ μεγάλη μερίδα και ήταν άριστα εκτελεσμένη και πεντανόστιμη! Ακολούθησε η επίσης κλασική σαλάτα Som Tam, που σερβιρίστηκε ατομικά σε υπεραρκετή ποσότητα και ήταν ιδιαίτερα δροσερή και εύγεστη, με μπόλικα νόστιμα φιστίκια! Στη συνέχεια περάσαμε στα ορεκτικά που περιελάμβαναν τα γνωστά Crab Rangoon –παρόμοια έχουμε πολλάκις όλοι μας δοκιμάσει σε διάφορα κινέζικα εστιατόρια με την ονομασία ‘seafood won ton’-, με χειροποίητο φύλλο και πραγματικά εξαιρετική γέμιση, καθώς και Kai Tod Nham Pla, ήτοι φτερούγες κοτόπουλου με έντονη τη γεύση της σάλτσας σόγιας που επίσης μας θύμισαν το κινέζικο ορεκτικό που συχνά βρίσκουμε στους μπουφέδες. Τα πιατάκια συνοδεύονταν από μπόλικα λατρεμένα Prawn Crackers, που ήταν φρεσκοτηγανισμένα και , όπως πάντα, νοστιμότατα!

Για κυρίως μάς προσφέρθηκε το επονομαζόμενο Khao Pad Moo Sai Khai, δηλαδή ένα τηγανιτό ρύζι με γλυκόξινα χοιρινά φιλετάκια. Το ρύζι είχε μαγειρευτεί με διάφορα νόστιμα λαχανικά στο wok και το κρέας ήταν ξεχωριστά μαγειρεμένο σε σπιτική γλυκόξινη σάλτσα. Το πιάτο ήταν καλό, αλλά σίγουρα προσαρμοσμένο στους ελληνικούς ουρανίσκους! Η ποσότητα ήταν πολύ μεγάλη και πάλι και πραγματικά είχαμε ήδη σκάσει!

Παρόλα αυτά δε θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στο εξαίσιο επιδόρπιο! Banana Roti , λοιπον, ένα γλυκό που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει και μας άφησε άφωνους. Ολόκληρο κομμάτι μπανάνας τυλιγμένο σε λεπτό φύλλο ζύμης και άριστα τηγανισμένο, χωρίς ίχνος λαδίλας, περιχυμένο με μπόλικη μαύρη σοκολάτα και κρέμα καρύδας. Έντονα εξωτικό επιδόρπιο – δε θύμιζε καθόλου την κινέζικη τηγανιτή μπανάνα που έχουμε πολλάκις γευτεί- που εξαφανίστηκε από τα πιάτα μας εν ριπή οφθαλμού και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα μας. Μάλιστα, για καλή μας τύχη, λόγω του γεγονότος ότι ήμασταν οι πρώτοι που παραγγείλαμε επιδόρπιο και ‘κατά λάθος’ αυτό σερβιρίστηκε σε μικρό πιάτο, ενώ των υπολοίπων σε μεγάλη πιατέλα, ο σεφ το θεώρησε αδικία και μας κέρασε από μόνος του άλλη μια μερίδα! Κάτι που καθόλου δε μας χάλασε, μιας και το γλυκό, όπως είπαμε, ήταν εξαιρετικό.

Παρατηρώντας γύρω μας κατά τη διάρκεια του γεύματος συνειδητοποιήσαμε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε την thai κουζίνα, μια ούτως ή άλλως δυσεύρετη και ακριβή κουζίνα στην Αθήνα, και για πρώτη φορά δοκίμαζε τέτοιες γεύσεις. Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τον ιδιοκτήτη και τον σεφ της Σεμέλης για την πολύ πρωτότυπη ιδέα τους να μαθαίνουν στον κόσμο μυστικά από διάφορες εθνικές κουζίνες κάποια κυριακάτικα μεσημέρια και να διευρύνουν τους γευστικούς μας ορίζοντες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *